Kautta aikojen šamaanit ovat käyttäneet kuvia ja tarinoita kulkuvälineinä matkoillaan toisille todellisuuden tasoille. Kalevalainen runoperinne avaa meille ainutlaatuisen näköalan muinaissuomalaisten šamanistiseen mielikuvamaailmaan. Tässä työpajassa käytämme loitsurunojen kuvastoa ja ohjattuja mielikuvamatkoja kuvataiteellisen luomisen työvälineinä.

Hybridimuotoinen työpaja tapahtuu sekä paikan päällä Yö Gallerialla että etänä Zoomissa.

Yö Gallerian kesäkuun näyttelyssä on esillä osa Antti Mykkäsen vuosina 2017-19 42:sta Afrikan maasta kootusta 160 teoksen kokoelmasta, josta taiteen grand old man Markku Valkonen toteaa: "Suurin afrikkalaisen nykytaiteen kokoelma Suomessa".

Maalausten ja veistosten lisäksi näyttelyssä esillä on taiteilijoiden videohaastatteluita, joita Mykkänen on tehnyt matkoillaan. Näyttelyn ovat kuratoineet Markku Valkonen ja Ilkka Pitkänen.
Valitse sinua kiinnostavimmat työt ja osallistu taidejulisteiden arvontaan!
 

Yö Fest X Albatross:
23.4.-28.5.2022
Alena Tereshko & Ilkka Pitkänen
Sneg i solntse / Снег и солнце

Kulttuuritila Albatross
Kanavaranta 7 F, 00160 Helsinki
avoinna ti-pe 12-17, la 12-16

AVAJAISET / OPENING
Perjantaina / Friday 22.4.2022 kello 18 alkaen / from 6pm

Alena Tereshkon ja Ilkka Pitkäsen Sneg i solntse -videoinstallaatio kulttuuritila Albatrossissa 23.4.-28.5.2022.
Muistia ja muistoja tutkivan Sneg i solntse -teoksen lähtökohtana on kansalliset tarinat ja myytit, kuten Kalevalan runot ja Venäjän pohjoisten pienten kansojen legendat sekä niiden siirtyminen sukupolvelta toiselle.
***
Sneg i solntse: a video installation by Alena Tereshko and Ilkka Pitkänen at Albatross cultural space 23.4.-28.5.2022. Sneg i solntse, which explores memory and remembrance, is based on national stories and myths, such as the Kalevala poems and the legends of the small northern peoples of Russia.

Yö Galleria
PEACE2022 – screening event
Thursday April 14
From 6pm

PEACE2022 is an off-line digital project encouraging artists from all over the world to express their anti-war position and support the anti-war movement everywhere on our planet. The initiative presents anti-war art from 25 countries made by more than 300 artists – with more contributions arriving daily.

The duration of the program is 2 hours.

The program also includes works from member artists of Yö.

Curator: Josef Ka.

Yö Galleria
Lönnrotinkatu 33
00180 Helsinki
Finland

Yö Ry tarjoilee jälleen kattauksen jäsentaiteilijoidensa videotaidetta!!!

Videomakasiinia esitetään huhtikuun ajan Porvoossa Aatos Cafessa Kaivokatu 37b:ssä kahvilan aukioloaikoina.

Taiteilijat: Inari Virmakoski, Atte Sakari Penttinen, Juhani Räisänen, Harri Piispanen & Aleksi Jaakkola, Alena Tereshko, Kristiina Töyry, Seppo Renvall, Ilkka Pitkänen & Ilari Edelmann, Harri Ahvenainen & Ronda Lindberg, Heta Tepponen, Maija Saksman, Jarkko Räsänen sekä Kamila Śladowska, Robert Prakapovich & Kristīne Tukre

8.4. klo 20 järjestetään Yö Gallerialla videomakasiinin screenin tilaisuus.

Vapaa pääsy
Tervetuloa!

Yö Fest on taideyhteisö Yö ry:n luoma vuotuinen, monitaiteinen ja värikäs kolmen kuukauden kimara, joka tarjoaa vaihtuvia Yön jäsentaiteilijoiden teoksia esitteleviä näyttelyripustuksia sekä tapahtumia. Eri taiteenalojen ja tekijöiden teoksia on kuratoitu neljäksi eri näyttelykokonaisuudeksi. Esittäviin taiteisiin keskittyvä viides kattaus toteutuu toukokuussa. Festivaalin keskeisenä tapahtumapaikkana toimii Yö Galleria, Lönnrotinkatu 33. Yö Festin tapahtumat näytetään reaaliaikaisena suoratoistona yhdistyksen Yö Tube -kanavalla. 
Vaihtuvat taidenäyttelyt ovat myyntinäyttelyitä. Teoksia voi ostaa paikan päältä Yö Galleriasta tai Yö ry:n verkkosivujen kautta. Tapahtumaa tukee Helsingin kaupunki.
Yö Fest vol. 2 järjestetään 4.3.-15.5.2022. Yö Festin avajaisia juhlistetaan 3.3.2022 klo 17 alkaen Yö Galleriassa Sami Juhani Rekolan Puku lintu -performanssilla. 
Yö Festiin jokainen on tervetullut. Festivaali on kunnianosoitus taiteelle ja sen yleisöille - ilman yleisöä ei ole taidettakaan.

Materiaalin historia osana teosta. Pintaan tehty jälki, kosketus. Materiaalin elinkaari ja sen
vahva yhteys maahan. Kuuluu asiaan, että sille tapahtuu kaikenlaista – se muuttuu, kahisee, rypistyy, haalistuu, haurastuu. Kuitenkin optimaalisissa olosuhteissa se on käytännössä ikuista.

Paperi voi olla alusta, väline, lähtökohta tai sisältö. Näyttelyn kuusi taiteilijaa ovat omista
lähtökohdistaan, erilaisia reittejä kulkien päätyneet saman materiaalin ja käsitteen äärelle.
Heitä kiinnostaa paperin ilmaisuvoima ja sen luonne, miten paperi ajan saatossa hajoaa
takaisin osaksi maata. Sen vahvuus ja samaan aikaan sen katoamisen helppous – vaatisi vain pienen kipinän ja teos muuttuisi tuhkaksi.

Susanna Autiota, Outi Koivistoa, Astri Laitista, Emma Peuraa, Irma Tonteria ja Maria
Valkeavuolletta yhdistää rakkaus paperiin sekä heidän perustamansa yhdistys Helsingin
Paperipaja ry. Yhdistys ylläpitää Helsingin Roihupellossa työhuoneyhteisöä sekä avointa
paperinvalmistuspajaa, jossa tehdään korkeatasoista nykytaidetta perinteisiä kädentaitoja
kunnioittaen. Yhdistys järjestää myös paperinvalmistuskursseja. Pajan perustamista on
tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto.

www.paperipaja.com
https://www.instagram.com/helsinginpaperipaja/
https://www.facebook.com/HelsinginPaperipaja/
Näyttely aukeaa 16.2. klo 17:00 taiteilijoiden läsnäollessa
 

Runon säkeitä verrataan islamilaisessa kulttuurissa usein helmeen ja runoa helminauhaan. Helmenpunoja-näyttely on sarja runokuvia, esityksiä, joihin olen pujotellut symboleja persialaisen runouden maailmasta.

Yhteensä kolmen Iranin matkan aikana työskentelin tapaamieni ihmisten kanssa lavastaen kuvia milloin mihinkin: residenssien tiloihin, ihmisten koteihin, satunnaisiin majataloihin ja tien päällä paikkoihin, joissa vierailin.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu valokuvien lisäksi viisi videoteosta, joissa esitetään klassista ja modernia persialaista runoutta suomen ja farsin kielellä. Osa runoista on käännetty suomen kielelle ensimmäistä kertaa. Videoiden äänimaisema on luotu yhteistyössä äänisuunnittelija Jaakko Aution ja muusikko Marouf Majidin kanssa. Jälkityöstöstä vastasi videotaiteilija Babak Arzani. Runot on suomentanut professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Sain rakastajalta lahjaksi runokirjan. Sen oli kirjoittanut Hafez, yksi 1300-luvun suurimmista persialaisista Suufi-runoilijoista. Olimme kahdenkymmenen ja kuin ruusu ja satakieli. Vietimme lukuisia öitä ystävien kanssa juhlien ja Hafezilta kysellen: kuinka elää tämä elämä? Vuosia myöhemmin Hafezin haudalla opin, että kaikki kaipasivat hänen neuvojaan.

Runous on lohduttajani; kun maailma ympärillä kuohuu, runoilijat pysyvät järjissään. He iloitsevat viinistä ja niitystä tänään, sillä tietävät puutarhan kuuluvan jo huomenna muille. He tietävät, että juuri mikään ei ihmisten keskuudessa muutu, kaiken jälkeen olemme vain savea huomisen ruukkuihin ja salaisuus pysyy verhon takana tavoittamattomissa.

Matkallani läpi vieraiden maisemien runous oli oppaani, jonka avulla yritin ymmärtää, mitä ympärilläni tapahtui. Se oli käsikirjoitus, jonka mukaan rakensin kuvani. Se oli kieli, jolla ystävystyä tuntemattomien kanssa ja luoda yhdessä jotakin uutta.

Helsinkiläinen valokuvataiteilija Mari Hokkanen (s.1979 ) rakentaa esityksellisiä omakuvia kommunikoidakseen kokemuksiaan ja näkemyksiään kulttuurisista sekä poliittisista ilmiöistä. Leikinomainen improvisaatio ja kokeileva materiaalien käyttö ovat hänelle tärkeitä työskentelymetodeja.

Hokkanen opiskelee valokuvataiteen maisterintutkintoa Aalto yliopistossa. Hänen töitään on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. Valokuvakeskus Nykyaika (2021), Muu Kaapeli (2018), Villa Roosa (2016) ja Street Level Photoworks, Glasgow (2016). Hokkasen töitä on yksityisten kokoelmien lisäksi Turun kaupunginmuseon ja valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.

Yö Galleria
Mari Hokkanen
Helmenpunoja
Valokuvia persialaisesta runoudesta
28.1.-13.2.2022
 

Lisätietoja: Mari Hokkanen
p. 050 44 100 38
marihokkanen.com

Yö Galleriassa esillä 8.–23.1.2022 Jesse Avdeikovin sekä Harri Piispasen yksityisnäyttelyt.

Jesse Avdeikov
Resurrection

On juhlia, on arkea, siinä välissä joskus krapula.
Aina ei voi olla pelkästään hauskanpitoa ja todellisuus on lopulta kohdattava.
Aloitamme vuoden usein lupaamalla itsellemme terveellisempää elämää. Monesti toistamme kuitenkin samoja virheitä vuodesta toiseen ja asiat kiertävät kehää.
Suhteeni alkoholiin on vähintäänkin monimutkainen. On vaikea keksiä montaakaan asiaa, joista nauttisin enemmän kuin suihkukaljasta pitkän työpäivän päätteeksi. Alkoholismi tuhosi myös perheeni ja silti kaljan kittaaminen kavereiden kanssa on todella hauskaa.
Miksi juhlistamme elämää tuhoamalla itseämme?
Miksi niin iloon kuin suruun juodaan alkoholia, joka on tunnetusti myrkkyä?
Päänsärkyä, oksettaa, kaduttaa, pelottaa, ahdistaa ja rahaakin meni liikaa.
Krapulassa aivoni ovat monesti absurdissa moodissa, jossa todellisuuden tarkastelu vääristyy. Kunhan kykenee suhtautumaan kontrollin menettämiseen leikkisästi, tästä tilasta voi jopa hyötyä tai nauttia.
Ällöttävyydestään huolimatta, tätä näyttelyä on inspiroinut krapulan aikana koettu tuska ja itseaiheutettu olemassaolon haastavampi muoto.
Lasi vettä, pala pizzaa, pari hassua koiravideota ja suihkukalja. Tästäkin selviää hengissä, koittaa ylösnousemus! Hyvää Uutta vuotta!

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Jesse Avdeikov (s. 1986) on maalauksen, kirjonnan, kirjoittamisen, animaation ja installaation keinoin työskentelevä kuvataiteilija. Työskentelyn lähtökohdat ovat omaelämänkerrallisia ja tarinat ovat hänelle tärkeitä. Hän käsittelee taiteessaan muun muassa ystävyyttä, erilaisia tapoja elää, nautiskelun tärkeyttä, yksinäisyyttä sekä syntymää ja kuolemaa. Hän inspiroituu YouTube-videoista, klassisesta maalaustaiteesta, koirista, surullisten asioiden ajattelusta ja elämän absurdeista aspekteista. Avdeikov valmistui Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kesäkuussa 2020.

www.jesseavdeikov.com
ig: @jesseavokado

***

Harri Piispanen
Transformation Sequences

Animaatio-sarjoissa muodonmuutosjakso on se osio, jossa ohjelman sankari muuntautuu saadakseen käyttöönsä muutoin piilotettuja voimia. Muodonmuutosjakso on käytännössä kuvakooste, joka toistuu jaksosta toiseen täsmälleen samanlaisena. Se on eräänlainen rituaali, joka avaa jopa kosmisilta vaikuttavia lukkoja: tuloksena saavutetaan jonkinlainen tavallisen olemuksen ylittävä varautunut tila, jossa supervoimat, -varusteet tai -aseet aktivoituvat ja arkiminä muuttuu ulkoisesti tunnistettavaksi supersankariksi asuineen päivineen.

Harri Piispasen näyttely Transformation Sequences on muodonmuutosten kavalkadi. Sen ytimessä on ylivallan ottaminen lelurihkamasta ja mäkkärimuovirojusta, niiden potentiaalin avaaminen joksikin luovaksi ja kummalliseksi. Se on jatkuva leikki, jossa esine muuntautuu muovisaasteesta ainakin näennäisesti joksikin erityiseksi - kenties taiteeksi.

Näyttelyn esineet ovat kasattu vuosien varrella haalituista roinasta. Ne koostuvat käytännössä roskasta: kaikki materiaali on löydettyä ja kierrätettyä. Jokainen esine on jossakin metamorfoosin vaiheessa, prosessissa kohti supersankariuttaan.

Muovileluja on vahingoitettu tekoprosessin aikana (mutta ne voivat kaikki nyt tosi paljon paremmin).

https://harripiispanen.eu