Yö Fest: Tuntematon tekijänoikeus -videoteoksen screening Kari Yli-Annalan alustuksella

Jarkko Räsänen: Tuntematon tekijänoikeus (2020)

11.3. kello 20.00-23.00

Jarkko Räsänen: Tuntematon tekijänoikeus (2020)
Tuntematon tekijänoikeus -videoteoksen screening Kari Yli-Annalan alustuksella.

Jarkko Räsänen on järjestänyt uudessa teoksessaan uusimman Tuntematon Sotilas -elokuvan freimit tummimmasta valoisimpaan ja äänet hiljaisista voimakkaimpiin. Audiovisuaaliset siivut ovat hyvin lyhyitä ja siten kaikkia kerronnan ja kohtauksen diskursiivisia merkityksiä pakenevia. Löydettyä materiaalia käyttävän menetelmällisen runouden metodien tapaan rakentunut uusi versio on kestoltaan yhtä pitkä kuin lähteenä ja materiaalina ollut elokuvakin. Koodista vastaavat Tuomas Jaanu ja Samuli Häkkinen.
Kuvien ja äänten rytmi muistuttaa alussa ASMR-tyyppistä öisten hyönteisten väpätystä, korostaen sotilaiden hiljaista odotusta metsien poteroissa ja korsuissa. Alku voi tuoda mieleen Stan Brakhagen erittäin lyhyisiin kuviin pohjautuvat kokeelliset elokuvat. Lopussa lumen, lumipukujen ja morsiuspuvun valkoinen rinnastuu virallisten puheiden ja seremonioiden ideologiseen valkopesuun. Siirtymää luonnon ja hiljaisuuden sfääristä kulttuurin ja symbolisen puhtauden maailmaan säestävät tuskan sekä räjähdysten ja konekiväärin äänet.
Räsänen on liittänyt videon alkuun johdannon, jossa hän kertoo aikaisemman teoksensa tekijänoikeuksiin liittyneestä kiistasta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Youtuben kanssa. Silloin lähdemateriaalina oli Tuntemattoman Sotilaan aikaisempi versio, johon oli käytetty vastaavaa metodia. Sekä aikaisempi että uusi teos ylittävät mielestäni kuitenkin kevyesti uuden teoksen ja uuden tulkinnan kynnyksen. Uuden teoksen kohdalla Räsänen on saanut tuekseen lakimiehen, joka kertoo johdannossa, että teos voidaan lain silmissä tulkita myös parodiaksi.
Omassa tulkinnassani teos avautuu tulkintana kollektiiviseen tiedostamattomaan yhä uudelleen istutetusta kansallisesta traumasta ja sen jatkuvasta ideologisesta toistosta elokuvan uusien versioiden muodossa. Ihmisuhrit ja kuolema saavat pyhityksen symboleissa, joiden valoa kohti nuoria ihmisiä on ohjattu lentämään hyönteisten lailla.

- Kari Yli-Annala

Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu lähettämällä osoitteeseen events@yory.fi viesti, jossa on nimesi ja tapahtuman nimi: “Etunimi Sukunimi / Tuntematon tekijänoikeus”. Voit ilmoittaa samassa viestissä useamman henkilön. 
Tilaan mahtuu turvallisesti kymmenen vierasta.
Tapahtuma näytetään myös reaaliaikaisena suoratoistona Facebookissa/Youtubessa.

Linkki suoratoistoon: https://youtu.be/NVfMTEuztzU

Teos löytyy myös youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=ckn4B7hCExI