Yö Fest vol. 4 Välinäytös

Yö Fest vol. 4 Välinäytös

9.4.2024 klo 16-21: Ipe Heinonen: Fragile - Non-stop osallistava performanssi 

10.-13.4.2024 Anu Miettinen: Circulation Kiertokulku II - installaatio ja metsäaiheisia keskusteluja.

Tarkempi aikataulu alla.

Ipe Heinonen: Fragile - Non-stop osallistava performanssi 

Tutustu teoksiin ja osallista itsesi teosten kautta. Voiko teokseni olla perfomanssin alkulähde? Äänimaailmana avaruudellinen ambient-musiikki.

 

Anu Miettinen: Circulation Kiertokulku II - installaatio ja metsäaiheisia keskusteluja

Metsää taiteena! 
Tervetuloa Anu Miettisen Yö Galleriassa järjestämään pop-up-näyttelyyn keskustelusarjan kera!

Ohjelma, ei ennakkoilmoittautumista.
Tarkemmat ohjelmatiedot Facebookista, Instagramista ja Yö Gallerian verkkosivuilta. Ohjelma täydentyy.
Voit kirjoittaa metsäaiheisia teos- tai kirjavinkkejä vihkoon! Ja kirjoittaa myös ajatuksiasi metsästä ja puista.

Ke 10.4.2024 klo 16-21, avajaiset klo 18
klo 16 Näemmekö puut metsältä? Annette Arlander kertoo Miettii mäntyjen kanssa - hankkeestaan ja näyttää kaksi esimerkkiä videoteoksista, joita hän on tehnyt Örön mäntyjen kanssa.
klo 16:30 Maija Saksman esiintyy performanssissa lauluine ja videotalleinteineen *
klo 17-18 Anu Miettinen kertoo Circulation Kiertokulku -teoksesta ja lisäksi keskustelua puista, metsästä ja lähiluonnosta.
klo 18 avajaispuhe ja avajaiset
klo 19 Anu Miettinen kertoo teoksestaan

*Maija Saksman: Metsät suojelevat meitä. Suojelkaamme metsiämme.
Lähiluonto muokkaa ihmisluontoa. Lähimmäinen, lähimetsä, vapaa pääsy joka eliön oikeudella.
Jokapäiväinen leipämme, lähimetsä arkipäivässämme.
Löydämme, löydämmekö takaisin, lähelle ja samalla suomalaisen metsäsielun juurille? Spesiaalisti kaupungeissakin, kun lähimetsän rippeitä on alettu suojelemaan ja puolustamaan. Viime aikoina on yhä enemmän alettu ymmärtämään metsät ja lähiluonto omana kaupunkipuutarhanamme, erityisinä suomalaisten kaupunkien hyvinvoinnin, tasa-arvon ja viihtyvyyden mallina.
Metsät ylipäätään, ja kuten lähimetsien merkitys ja metsän kehto ja hoitavauus. Ja niin kuin laajemmin avohakkuiden tuonenlehto ja luontokato ovat aiheita myös lauluilleni, joita esitän Yö Gallerian avajaisissa 10.4.2024 avajaisten alkupuolella.
Laulut etenevät paljolti yhteisöllisesti vuorolauluna. Laula mukana!
Visuaaliset tallenteet erityisesti Matokalliolta.

To 11.4.2024 klo 12-19
klo 13-15 Työpaja: keskustelua metsästä ja puista, millaisia lukuvinkkejä sinulla on? 

Pe 12.4.2024 klo 12-19
klo 14-17 Miten metsää ja metsäsuhdetta tehdään taiteena. Metsätaideaktivismia. Keskustelussa mukana esimerkiksi kuvataiteilija Kaisa Salmi, joka kertoo Kohtaamisten metsä -teoksestaan ja estetiikan professori Arto Haapala.

La 13.4.2024 klo 12-19
Klo 14-17 Miten metsää ja metsäsuhdetta tehdään taiteena. Metsätaideaktivismia. Anu Miettinen esittelee, millaisia teoksia on tehty Suomessa ja maailmalla

Metsä:
• Anges Denes: Puuvuori, Pinsiö (1982)
• Wandering Tree. Agnes Meyer-Brandis, Hyytiälä (2022)
• Kohtaamisten metsä, Kaisa Salmi, Lahti (2021)
• A Million trees to Finland (2020 menossa verkossa)
• Virtuaalinen metsä simpansseille Japanissa
• 7000 Oauks, Joseph Beys, Kasel Documenta (1982)
Metsä/luontosuhde:
• Black Wood Rannoch, Critical forest art practice, Timothy Martin Collins and Reiko Goto & David Edwards (
• Pohjoistuulen metsä, Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo (2024)
• Vihreän kullan kuume, Lauri Lähteenmäki, kirja (2022)

CIRCULATION II, pop-up-näyttely
keskustelusarjan kera
Anu Miettinen
10.4 – 13.4.2024
Yö Galleria

Circulation on konkreettinen ja käsitteellinen paikkasidonnainen teos ilmastonmuutoksesta, metsästä ja suomalaisesta metsäkulttuurista. Ympäristötaideteoksen toteutuspaikkana on Finnmörk Heidmörkin luonnonsuojelualueella Islannissa ja verkossa. Näyttelyssä esitettävä Circulation-installaatioteos koostuu Metsätarina-videoista, paikalle toteutettavasta väriseinästä, tekstikokoelmateoksista ja dokumentaatiovalokuvista kehyksissään ja lisäksi erilaisista objekteista. Keskustelusarjoissa esitetään ja pohditaan, miten metsää tai metsäsuhdetta tehdään taiteena.

Anu Miettisen omin sanoin:
Kiteytykseni taiteesta, demokratiasta ja ilmastonmuutoksen huolesta tulee esille vuonna 2019 aloittamassani Circulation-teoksessani, joka on eri tavoin läsnä katsojille: paikan päällä Islannissa, online tai näyttelyin. Teoksessani yhdistyy paikkasidonnainen konkreettinen ja käsitteellinen taide, taidekombo, josta olen yhä kiinnostuneempi. Olen kiinnostunut eri tilakäsitteistä, tilan kokemisesta ja tutkimisesta; näitä olen käsitellyt niin perinteisten taidemuotojen kuin uusien taidemuotojen kautta. Nykyisin haluan rakentaa näyttelyt installaatioiksi eri elementein. Olen kiinnostunut taiteen esittämisen ja kokemisen monimuotoisuudesta; ja yhteisöllisyydestä, miten yhteisö on osa teosta tai miten taide keskustelee yhteisön kanssa.

Metsätarina-videohaastatteluissa ihmiset kertovat metsäsuhteestaan. Miten metsä vaikuttaa heidän elämäänsä ja mikä on heidän tulevaisuuden unelmansa puista ja metsästä? Miten ilmaston vaikutus näkyy heidän mielestään metsissä? Tarinoiden kerääminen on aloitettu talvella 2019-2020 Islannissa ja tavoitteena on vuosittain osana Circulation-teosta ja sen laajentamista, kuvata uusia Metsätarinoita videoteossarjaksi.

TAITEILIJASTA
Helsinkiläinen ja kemiönsaarelainen kuvataiteilija Anu Miettinen (s.1975) valmistui Vapaasta Taidekoulusta 1998 ja AMK:ksi Lahden Taideinstituutista 2013 ja MA:ksi Turku Masterschoolista 2024. Hänen pääilmaisukeinonsa ovat valokuva, video, ympäristötaide, installaatiot ja maalaus. Hänelle on ominaista työstää teoksia useiden vuosien ajan ja olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.

http://www.anumiettinen.com
https://circulationartwork.weebly.com/
https://vimeo.com/anumiettinen
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/anu-miettinen

Anu Miettisen näyttelyä on tukenut K-Rauta Ruoholahti

--

Yö Fest vol.4  on kahden ja puolen kuukauden kestoinen maksuton taidefestivaali Helsingin ytimessä. Taideyhteisö Yö ry:n vuotuinen monitaidefestivaali rikastuttaa ja elävöittää  pääkaupungin kulttuuritarjontaa.  Yö Fest vol.4 sisältää laajan kattauksen eri taiteenalojen ja tekijöiden teoksia. 

 

Tapahtumaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki.